Próbáltam összefoglalni és időben elhelyezni a Yugioh animében történteket + a két mozifilmet (Pyramid of Light és Dark Side of Dimensions). Az eddig történtek vázlata (lehetséges változtatásokkal):

7 évesen Mutou Yugi megkapja nagyapjától az Ezeréves Kirakós darabjait. A középiskola 1. évében (9. osztály) sikerül kiraknia. Kaiba Setóval az 2. év (10. osztály) őszén küzd meg, majd ezután hívja őket Pegasus a szigetre. Utána jutnak át a Virtuális világba (1. évad kb. 14 nap). Yugi kb. ekkor lesz 16 éves. Utána pár héttel találkoznak Duke Devlinnel.

A Párbajváros kb. 8 hónappal a Párbajsziget után kezdődik, a suli utolsó hetében (június), majd kb. 12 napig tart a nyári szünetbe belenyúlva (2-3. évad). Az új tanév elején/őszén (3.év/11. osztály) történnek meg a Pyramid of Light eseményei. Itt Yugi és Seto első párbaja óra még csak egy év telt el.

A Fáraó ezek után egy kicsit még „lazít" majd a 3. év telén próbálja meg felfedni az emlékeit a megszerzett istenkártyákkal. Ekkor éled fel az Orichalcos, ami miatt a csapat Amerikába (San Francisco, Kalifornia) utazik. Miután legyőzik Dartzot (4. évad), még pár napig maradnak lazítani és részt venni a Kaiba Corporation (5. évad eleje) bajnokságán (4. évad + 5. eleje összesen 14-16 nap).

Amikor Egyiptomba mennek, már tavasz vége van (5. évad többi része). Ott kb. egy hetet töltenek az emlékvilágba történő utazással és a végső párbajjal együtt. Yugi ekkor 17 és fél éves. Ezen történet szerint Yugi kb. 2 évet töltött a Fáraóval, viszont a cselekmény úgy másfél évet vett igénybe, nagy szünetekkel persze.

A Bonds Beyon Time itt most nem történik meg, vagy csak egy alternatív univerzumban.

A Dark Side of Dimensions eseményei 1 évvel a Fáraó távozása után történnek meg, nem sokkal az érettségi előtt (április, május). Yugi és a többiek ekkor már elmúltak 18 évesek. Ahol pedig a történetem el fog majd kezdődni, az ugyanezen év októbere lesz, még azelőtt, hogy Kaiba átjutna a másik dimenzióba.

Nyelvek: Ha Kaibáék, ill. a Yugi-csapat tagjai a külföldi szereplőkkel beszélnek/beszéltek (Mai, Pegasus, Hopkinsék (Becca), Ishizu, Marik, Odion, Schröderek, Dóma három lovasa, Dartz és mindenki más Amerikából), akkor angolul kell elképzelni a beszélgetést, Yugiék ugyanis jól tudnak angolul, de a külföldiek nem tanultak meg Japánul – ebben a töriben. Kivéve Bakurát, aki félig japán, Prof. Hopkinst, és Duke-ot, aki Japánban járt középsuliba. De Duke és Pegasus is angolul beszéltek egymással, és a párbajszigeten is angolul beszéltek a szereplők, kivéve, ahol csak japán karakterek szerepeltek. Dőlt betű: csak közép vagy alap szinten.

Szereplők: Néhány szereplőnél változott a háttér sztori és a származás. Ez a rész egy kis lezárása is az animének, nem mind fognak szerepelni a későbbiekben.

(Zárójelben: beszélt nyelvek.) Sorrend itt: keresztnév, vezetéknév, a japán neveknél is.

Ishizu Ishtar (egyiptomi, angol): Az egykori sírőrzők családjának tagja, egyiptomi papnő. Miután a Fáraó visszanyerte emlékeit és átjutott az Alvilágba, sírőrzői kötelességei véget értek. Kairó legnagyobb múzeumában kapott munkát, mint tárlatvezető, emellett az Egyiptomi Történelmi Társaság elnökévé választották. Amikor pedig nem a múzeumban dolgozik, a város környéki ásatási területeken felügyeli a régészeket, nehogy azok a történelmi kincsekben kárt tegyenek.

Marik Ishtar (egyiptomi, angol, spanyol): A sírőrzők másik, megkínzott és kihasznált, sarja. Miután a Fáraó lelke elhagyta ezt a világot, Marik végre szabaddá vált és lehetősége akadt megvalósítani régi álmát. Ebben az álomban mostohabátyja, Odion is vele tartott. Régi motorjaikat újakra cserélték, és még három egyiptomi haverjukkal együtt megalapították Egyiptom, és egyben egész Észak-Afrika legvagányabb motoros bandáját. Ám az ősi kontinens nem volt elég számukra, így fél év után az Újvilág felé vették az irányt, titokban fellopózva egy óceánjáróra.

Duke Devlin (angol, francia, japán, olasz): Kanadában született. Középiskolás korában Japánba ment, hogy megvalósítsa játéktervezői álmait. Utána egy időre az USA-ba utazott. Az Orichalcosos balhé után még kicsit Amerikában maradt, majd visszautazott Japánba és ott fejezte be a középiskolát. Érettségi után azonban újból külföldre ment, és jelenleg Fizenzében dolgozik pincérként és vincellérként egy jó hírű, családias étteremben. Igazi világutazó. Hamar megtanulta az olasz nyelvet is. Arra gyűjt, hogy legyen elég pénze kaszinót nyitnia Monta Carloban, ahol az egyik legfőbb játék a Dungeon Dice Monsters lesz.

Rebecca (angol, francia, latin)és Prof. Anthony Hopkins (angol, francia, német, héber, görög, latin, óegyiptomi, japán, kínai): Az Amerikai tudós/régész és tudálékos unokája, Becca. A Kaiba Corp. Grand Championship után még egy évig Amerikában maradtak, majd Franciaországba költöztek. A Professzor most a Párizsi egyetem történelmi karának tanára, Becca pedig fizikát és archeológiát tanul ugyanazon az egyetemen. Bár még csak 14 éves, de egy ilyen zseni a lány. Duke és Becca Amerika óta tartják a kapcsolatot, és egyszer Duke meg is látogatta őket Párizsban, Hopkinsék pedig tervezik, hogy Fizenzébe utaznak látogatóba.

Siegfried és Leonhart von Schröder (német, angol, francia): A KC Grand Championship után hazautaztak Németországba, és saját vállalatuk ügyeit igazgatják. Leon néha elutazik Rebekához Párizsba és párbajoznak egyet. Néha Becca és a nagyapja utaznak Németországba a régészeti társasághoz, amikor Becca és Leon szintén találkoznak.

Mai Valentine (angol, spanyol): Los Angeles-ben született, anyja táncosnő volt egy bárban, az apja soha nem volt velük. Szerencsét próbálni ment a párbajszigetre. Párbajvárosban Rá és Marik gonosz énje megfélemlítette, így saját démonjaival küzdve csatlakozott Dóma harcosaihoz. Miután az Orichalcos átka megszűnt, Mai úgy döntött, Amerikában marad és megkeresi önmagát.

Dóma három lovasa: Rafael, Amelda és Valon (angol, spanyol). Miután Dartzot legyőzte Yugi, a Fáraó, Seto és Joey a legendás sárkányok segítségével, a három lovas új életet kezdett. Amerikában maradtak és motoros bandaként, ami egyébként már addig is voltak, folytatták utukat. Mai-jal egy időre elváltak útjaik, de hamar újra találkoztak, és Valon rávette a szexi hölgyet, hogy csatlakozzon hozzájuk. Mikor Yugiék Egyiptom-ból tartottak hazafelé, ők négyen már az Államok nyugati felén hódították meg a sziklás-sivatagos vidéken kanyargó autópályákat.

Katsuya Jounouchi (Joey) (japán, angol): Érettségi után nem sokkal az Államokba utazott, mert elhatározta, hogy híres és sikeres párbajozó lesz. Azóta számos bajnokságon vett részt, kisebb-nagyobb sikerrel. Szinte mindenki Joey-nak szólítja, becenévként.

Shizuka Kawai (japán, angol): Joey húga. A szüleik elválta így egy ideig külön éltek. Párbajváros után sokat lógtak együtt, de most megint külön vannak, mivel Shizuka még az utolsó évet járja a középiskolában, Domino Cityben. Viszont telefonon, interneten szinte minden nap beszélnek.

Hiroto Honda (japán, angol): A középiskola után nem tanult tovább, hanem munkát keresett Domino City környékén. Egy ideig dolgozott a gyárban, ahol az apja is, de nem találta a helyét. Azóta már vagy négy különböző helyen dolgozott (étteremben, háztartási boltban, halászhajón, utazási irodánál), de sehol sem maradt 1 hónapnál tovább. Most épp két munka között van.

Anzu Mazaki (japán, angol): Az érettségi után azonnal New York-ba repült, és ott tanul egy híres főiskolán táncot és előadó művészetet. Néhányszor már a Broadway-en is fellépett, kisebb szerepekben. Itt most a 0. évadhoz hasonlóan barna szeme van. Honda, Joey, Shizuka, Yugi és ő szorosan tartják a kapcsolatot, legalább egy héten kétszer beszélnek egymással.

Ryo Bakura (angol, japán): Bár a neve nem angol, de itt most ő félig brit, ugyanis apja egy angol régész-kutató volt, aki egy Egyiptomi útja során találta meg az Ezeréves Gyűrűt. Sokat utaztak, míg végül a középiskolát Ryo Japánban járta ki. Az érettségi után apja visszautazott Angliába, de Ryo még egy ideig Japánban maradt. Viszont levelező szakon már az Oxford-ra jár, politológiára.

Pegasus J. Crawford (angol, francia, spanyol, olasz): Miután az Ezeréves Ikonok már nem befolyásolják az életét, vezeti tovább vállalatát, az Industrial Illusions-t. Luxus életet él magánszigetén sajtot és bort majszolgatva, képregényeket olvasva és egy-egy új kártyát megalkotva.

Insector Haga és Dinosaur Ryuzaki (japán, angol): Meglepő, de felvették őket a tokyo-i egyetem inszektológia (rovartudomány) illetve paleontológia szakára, és most életük legjobb időszakát élik, mint legjobb haverok. Körbe vannak véve olyan emberekkel, akik ugyanúgy rajonganak a rovarokért, illetve dinoszauruszokért, mint ők. Éjjel-nappal buliznak, ahogy az egyetemen lenni szokott. Emellett megválasztották őket saját szakuk párbajbajnokainak, és az egyetemek közötti bajnokságokon sorra hozzák el az érmeket és díjakat. Senki sem hitte volna róluk, de végre eljött számukra a várva várt népszerűség és siker. A bulikban, a különféle tartósított rovarokkal, dínó csontvázakkal és győzelmeik bizonyítékaival annyi képet csinálnak magukról és tolnak fel Instára, hogy minden régi és új ismerősük tisztában van azzal, ők ketten milyen jól szórakoznak.

Mokuba Kaiba (japán, angol, francia, német, spanyol): Mokinak és bátyjának nehéz gyerekkoruk volt. Szüleik halála után rokonaik cserbenhagyták őket és így árvaházba kerültek. Ott kb. egy évig maradtak, majd Seto merész húzásának hála egy milliárdos örökbe fogadta őket (ő 4, Seto pedig 10 éves volt). Ekkor viszont még keményebb időszak vette kezdetét, amit csak együtt, összetartva tudtak elviselni. Amíg mostohaapjuk, Gozaburo Kaiba életben volt, rengeteget kellett tanulniuk, nyelveket, tudományt, üzletet, politikát. Végül Seto és ő átvették a Kaiba Vállalat felett az irányítást. Moki számára még sincs fontosabb a világon, mint imádott bátyja, Seto.

Seto Kaiba (japán, angol, kínai, koreai, arab, francia, német, spanyol): Setónak és öccsének sok nehézségen kellett keresztül mennie. Amióta csak a szüleik meghaltak, Setónak kellett felnevelnie öccsét, holott kezdetben ő is még gyereknek számított. Gyerekkorából még sem tudott sokat megtapasztalni, mivel mostohaapja folytonos tanulásra kényszerítette. A sok szenvedés mellett ennek azért meglett az eredménye. Seto tehetségét a tudományban és üzleti életben így már nagyon korán felfedezte, és még mostohaapján is túltett, alig 14 évesen. Azóta ő és öccse együtt vezetik a Kaiba Vállalatot. Setónak volt annyi esze, hogy a tanulást nem hagyták abba, így további nyelveket tanultak, és tovább képezték magukat minden lehetséges területen.

Mokuba jelenleg középiskolába jár, levelezőn, oda, ahová Yugiék is jártak, és ahol bátyja is végzett két éve. Seto is levelezőn volt, és akkor volt végzős, amikor Yugiék másodikosak voltak. Yugiék beszélgetését arról a különleges lapról az ebédlőben hallotta meg. Aznap épp bement konzultálni az igazgatóval. Seto annak a tanévnek a végén, amikor végzett, megrendezte a Párbajváros Bajnokságot, és azóta is rengeteget foglalkozik a Vállalat ügyeivel. Új virtuális párbajrendszert fejlesztenek és emellett a világ árvaházait próbálják támogatni. Bár utóbbiról sokan hiszik, hogy csak marketingfogás. Az árva gyerekek mindenesetre örülnek az ingyen belépőknek a helyi KaibaLand vidámparkba, amiből már szinte minden fejlettebb országban van legalább egy.

Ami a Schrödereket illeti, üzleti szinten tartják a kapcsolatot, miután nagy nehezen a két vállalat némi egyezségre jutott. Mokuba pedig gyakran beszél Ameldával is telefonon, ahol Dóma ex-lovasa mindig megosztja vele a banda megélt kalandjait. A Yugi csapat tagjairól, avagy a Seto által gyíkosztagnak nevezett társaság életéről csak épp annyi információjuk van, amennyit a Facebooknak és Intagram-nak hála kénytelenek befogadni. Mokubát még talán érdekelnék is a részletek, de Seto inkább örül, hogy a gyíkok nagy része már nem tartózkodik az országban, Jonouchival az élen.

Mind ezek mellett persze Setónak megvan a maga hóbortja, amiről öccse minduntalan próbálja lebeszélni, eddig sikertelenül.

Sugoroku Mutou (japán, angol, kínai, héber, latin, görög, óegyiptomi, indiai): Yugi nagyapja, egyben egyetlen életben maradt családtagja azután a baleset után. Mikor Yugi hat éves volt, a szülei egy autóbalesetben életüket vesztették, és mivel Sugoroku felesége egy éve már halott volt, Yuginak testvére pedig nem volt, csak ők maradtak egymásnak. Azóta Sugoroku egyedül nevelte Yugit, miközben játékboltját vezette, és megpróbált mindent megadni unokájának, amire szüksége lehet. Néha-néha viszont úrrá lett rajta a pajkosság, és ilyenkor unokájának kellett „észhez térítenie" őt. Nincs mit tenni, Sugoroku menthetetlen csínytevő és kalandvágyó volt. Mikor már Yugi középiskolás lett, újból elkezdett régészeti-küldetésekre járni, mivel úgy vélte, nem lesz gond, ha néha pár hétre egyedül hagyja unokáját.

Yugi Mutou (japán, angol, francia): A fiú, aki felélesztette és magába fogadta a Fáraó lelkét, majd segített neki megoldani múltját. Közte és Atemu között szoros és összetett kötelék alakult ki, a Fáraó távozása után ezért az életét kissé üresnek érezte. Mindig is felnézett a Fáraóra, csodálta az erejét és bátorságát, de mindig is szeretett volna kilépni az árnyékából, és többnek lenni, mint a Fáraó urnájának. Ám amennyire megpróbált függetlenné válni tőle és a saját lábára állni, annyira szerette és tisztelte a Fáraót és aggódott is érte. Mindaddig aggódott, amíg Atemu lelke át nem lépett a „Másvilágba", ahol, mint a Dimenziós Párbaj után említette, békére lelt.

Az érettségi után Yugi nem ment egyetemre, hanem Dominoban maradt és a játékboltban dolgozott. Eléggé megviselte, hogy nyár eleje óta szinte magára maradt. Nagyapja rendszerint elutazott, sok barátja külföldön volt, Honda és Shizuka pedig legtöbbször elfoglaltak, így nem igazán akadt társasága. De legalább az internet segített tartani a kapcsolatot barátaival és ismerőseivel.

ooo

Szóval ennyi volt a bevezető. Néhány szereplő (elő)történeteit még valószínűleg részletezni fogom a továbbiakban. Na de kezdődjön az új történet!