Spirit of the Mice

Du kanske trodde att mössen alltid funnits på jorden. Men så är det icke. Nepp. Musen är egentligen en sorts alien, en främmande art, som är allmänt accepterad till gnagarfamiljen ändå.

Våra möss härstammar från en avlägsen planet, kallad Transfornoma, och mössen, som hade samma ställning där, levde i frid med naturen, med magins hjälp. Vad gjorde så att allt gick så fel? Jo, det var det enkla faktum, att de höll på att bli utkonkurrerade. Av kninha, som var närbesläktad med mössen och påminde om råttorna här på Jorden, höll på att ta efter möss och ta sej in i musstammar för att sedan döda oupphörligt.

Ingen anade något, förrän mössens gemensamma ledare, Tce'Narni blev besökt av en kninha som försökte döda självaste Tce'Narni, och hans två döttrar. Tce'Narni var en mus som var väldigt noggrann, och upptäckte att det inte var en mus, utan just en blodtörstig kninha. Kninhan hade nämligen närmat sej döttrarnas barnkammare, och Tce'Narni anade oråd. Han tog kninhan på bar gärning och lät avrätta den. Kort efter detta blev Tce'Narni svårt sjuk, möss sa att det var kninhas förbannelse. Möss var rädda och fruktade att deras ledare skulle gå under och därmed att mössen då inte längre kunde ha försvar mot kninhas.

Vid denna tid var Tce'Narnis två döttrar, Melibellule och Tigrounette, 12 och 11 år (en detalj är ju förstås att mössen lever lika länge som människor eftersom de har samma position i naturen som människor). Melibellule var bra på att organisera och designa, och Tigrounette var en skicklig snickare. Vid den här tiden undrade också många möss vad det skulle bli av de, eftersom man antagligen inte kunde stanna så mycket längre på Transfornoma om kninhas lärde sej mössens magi, så det hade pratats om en stor flykt.

Det var just det som skulle ske också.

På deras egen faders dödsbädd hade de två systrarna lovat att organisera en flykt till en säkrare planet. Det var mitt i vintern, och de hade kommit för att samtala med Tce'Narni, för allra sista gången.

- Far, vad vill du? hade Tigrounette sagt försiktigt.

- Jo, som ni vet är jag svårt sjuk, mina flickor. Jag kommer inte överleva, och detta är kanske sista gången vi träffas, sa Tce'Narni, samtidigt som hans röst blev hesare, långsamt men säkert.

- Och alla dessa kninhas, vi kan inte stoppa alla innan de tar över oss alla, fortsatte han.

- Så vad vill du vi ska göra? frågade Melibellule och rättade till sina glasögon.

- Ni måste fly, och ta med så många möss ni kan. Bygg ett skepp, fly till en annan planet! Sa Tce'Narni och hostade till.

- Far, ett rymdskepp? Vi? hade de två döttrarna sagt i mun på varandra.

- Ja, just det! Ett stort rymligt rymdskepp, och med mat som räcker långt, i flera år! sa Tce'Narni med en väldigt hes och svag röst.

- Far, jag tror inte vi klarar det…

- Men vi måste försöka, Tig, sa Melibellule. Det här är för vårt folk!

- Du är min flicka, Melibellule, prinsessa av Transfornoma, sa Tce'Narni, log och drog sitt sista andetag.

- Far, far? sa Tigrounette, halvt gråtande.

- Han är död, Tigrounette. Kninhas förbannelse har dödat honom. Och du vet vad vi lovat, sa Melibellule och letade upp papper och penna. Så här kan det väl se ut? fortsatte hon och visade upp en enkel skiss på ett rymdskepp, samtidigt som hon lät en tår rinna ner för hennes kind.

De två systarna insåg allvaret i det hela. Detta var för mössens framtid. De planerade, skissade, och organiserade jobb, de hämtade upp matförråd och de anlitade livvakter till försvar mot kninhas. Efter sex långa månader hade de lyckats bygga ett riktigt stort rymdskepp, hela 95 meter långt (och det är mycket för en liten mus). Melibellule hade planerat vartenda detalj, och Tigrounette ledde byggteamet. När rymdskeppet var klart för uppskjutning hade några kninhas försökt smuggla sej förbi, men det misslyckades.

Många möss hade hyllat sina ledare, få hade föraktat de och bestämt sej för att dö på platsen där de växt upp. Men upp mot 99 procent av alla möss på Transfornoma följde med på den stora resan. Nu undrade många möss istället vart de skulle landa. Och det, det visste inte ens Melibellule eller Tigrounette…